Babybrein

Informatie voor zwangeren en ‘nieuwe’ ouders over het persoonlijk contact met de pasgeborene

Onderzoekers van de Harvard universiteit hebben 3 filmpjes van 2 minuten op Youtube gezet over de  invloed van ouders in de eerste levensmaanden. In die periode wordt het fundament gelegd voor de zenuwverbindingen in het brein: the ‘brain architecture’. Film 1
Naast de herkenning van baby’s behoefte aan verzorging en lichaamscontact moet de wakkere baby contact hebben met de ouders in de lichaamstaal van de ‘verliefdheid’. Het is baby’s eerste persoonlijke relatie en als die slaagt zal hij er levenslang kracht uit putten met een sterk immuunsysteem en een veerkrachtige, ondernemende instelling.

In filmpje 2 wordt het contact in lichaamstaal ‘serve and return’ genoemd. Serve is het initiatief van de baby en return het antwoord van de ouders. Dankzij de return kunnen de hersenverbindingen van het emotionele brein worden gelegd. In elk volgend liefdevol contact worden de verbindingen versterkt. Vanuit het emotionele brein worden de andere hersendelen voor motoriek, taal en intelligentie gevoed en geactiveerd. De baby is vooral in de eerste maanden volledig ingesteld, met heel zijn gevoel en intelligentie op het liefhebben en leren kennen van zijn ouders. Hij vormt een positief zelfbeeld en vol zelfvertrouwen zal hij de volgende ontwikkelingsfasen ingaan.

Filmpje 3 gaat over stress door affectieve verwaarlozing. Angstsignalen van de baby mogen niet genegeerd worden. Door herstel van  contact met vertrouwde personen zal de baby gerustgesteld worden en zich weer veilig voelen. Langdurige stress verzwakt de verbindingen in het brein.

In het 12-minuten interview met Bruce Perry, neurowetenschapper en kinderpsychiater, vertelt hij over het belang van de ouder-kind interactie en empathie: Filmpje 4. Een van de boodschappen die hij geeft is dat de ontwikkeling van jonge kinderen voor een grootste deel beïnvloed wordt door de interactie met hun ouders. Daarbij gaat het om de kwaliteit van het contact dat je met je kind maakt. De hersenen zoeken voor de ontwikkeling naar deze gezonde ervaringen. Dat kan al met een paar momenten per dag waarin je écht contact maakt met je kind.

Deze kennis over het babybrein zal (aanstaande) ouders motiveren tot een goede return.
In de tijd van je eigen ouders was aandacht voor het persoonlijk contact en de lichaamstaal van de baby niet gebruikelijk. Filmen was vóór het digitale tijdperk iets uitzonderlijks. Nu kan iedereen een filmpje maken van het contact met de baby en objectief terugkijken.
Je kijkt dan met de volgende vragen:

  • Hoe open ik, hoe verloopt de uitwisseling en hoe sluit ik af:
    • Open ik met begroeting, aankijken, ja-knikken, hi zeggen, lach en aanhalen.
    • Gaat de uitwisseling met moederstem, spiegel ik de gezichtsexpressies en houding en beweging. Imiteer ik baby’s geluidjes en intonaties en benoem ik wat de baby doet en mijn eigen handelingen. Is het ontspannen en gezellig.
    • Afsluiting. Zie ik dat de baby moe wordt .Benoem ik de tekens van vermoeidheid. Is mijn stem geruststellend, sussend .Help ik te ontspannen en in slaap te soezen.

Wat zo leuk en boeiend is van jezelf terugzien op film is dat je de hoofdrol hebt en de regie. Wat je anders wil kun je de volgende keer invullen en weer terugkijken tot jij en je baby tevreden zijn. Die tevreden films zullen gekoesterde herinneringen worden.

Deel dit artikel:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Summary
Article Name
Babybrein
Description
Invloed van de ouder-kind interactie op de ontwikkeling van de hersenen.
Author