Contact in de eerste maanden

Het persoonlijk contact van ouders en baby is even belangrijk als de lichaamsverzorging. Dus niet alleen dát je verzorgt maar ook hoe persoonlijk en vriendelijk.
Hoe gevoelig de baby is, ontdekte Colwyn Trevarthen in de zestiger jaren met de beeld-voor-beeld analyse van video-opnames. Daarop zag hij dat de baby het initiatief heeft en de ‘dans’ leidt. De bewegingen en geluiden van moeder en baby gaan in mini-seconden vloeiend in elkaar over. Het zijn observaties van goedlopend contact. Als moeder gevraagd wordt om het initiatief van de baby niet te volgen (still face) dan is het effect dramatisch. De baby stokt, is verbluft en blijft wegkijken. Bij het volgend contact is er geen begroeting, maar wacht hij wantrouwig af.

Afstemming
Als mama weet ‘how to dance’ dan zie je mama ook blijven aankijken, de gezichtsexpressies spiegelen en meebewegen met hoofd en handjes. Ze beantwoordt intonaties en benoemt de gevoelens van de baby en zichzelf.
Het is de intuïtieve afstemming van twee personen, die geboeid zijn door elkaar. Ze kijken uit naar elk volgend contact om weer te genieten en elkaar beter te leren kennen.
Trevarthen noemt deze eerste sociale fase : primary intersubjectivity.
De moeder is gericht op de gevoelens en behoeftes van de baby. Voeding, warmte en veilige nabijheid zijn voorwaarden voor de groei, maar de nieuwsgierige baby wil ook gehoord, gezien en als subject persoonlijk gekend en gewaardeerd worden.

Ontspannen aandacht
Tijdens het persoonlijk contact laat de baby zijn gevoelens zien en let hij goed op of mama ze ontvangt en begrijpt. Elk volgend contact gaat hij geconcentreerd door op de kennismaking en wordt de aandachtsfunctie verder ontwikkeld. De basis voor het gevoelsleven, de sociale vaardigheden en de intelligentie.
Bij te weinig of geen persoonlijk contact is de baby in stress. Ofwel gespannen en huilerig, ofwel niet aandachtig en suf. Als de kennismaking goed gaat zal de baby helder wakker zijn en na het afsluitingsritueel voldaan van een diepe slaap genieten. Het zelfvertrouwen groeit.  Ja ik kan.

Lees verder over de babylach.

Nieuwsgierig naar het contact tussen jou en je baby? Maak een contactfilmpje.

Deel dit artikel:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

 

 

Ñ