Contact eerste maanden

Moederstem

Het face-to-face contact met de pasgeborene is maar een deel van de wakkere tijd. De moeder babbelt ook tijdens de voeding en verzorging. Zo gaat de kennismaking door.

Kenmerkend voor de moederstem zijn hoge tonen en opgewekte intonaties. Die zijn het meest herkenbaar omdat de foetus er al 4 maanden voor de geboorte naar luistert. Door het vruchtwater worden vooral de boventonen van mama’s stem doorgegeven. Ook papa gebruikt kenmerken van de moederstem.

Niet alle ouders gaan babbelen en de moederstem gebruiken. Ze hebben het vaak niet van de eigen ouders meegekregen. Men was bang voor verwenning en niet bewust van de ernst van affectieve verwaarlozing. De oriëntatie op de moederstem is onlangs bevestigd in hersenscans bij pasgeborenen.

Uit het onderzoek bleek dat de stemmen van de moeders een sterke reactie losmaakten in hersengebieden die worden geassocieerd met taal en motorische vaardigheden. Als de pasgeborenen echter werden geconfronteerd met de stem van een zuster, was er alleen een reactie meetbaar in hersengebieden die dienen voor spraakherkenning: http://www.nu.nl/wetenschap/2403464/stem-van-moeder-activeert-brein-pasgeboren-baby.html

Het contactfilmpje kan je helpen met de moederstem.

Lees verder over het contact in de eerste maanden.

Deel dit artikel:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin