Aangeboren contactschema ‘opening – uitwisseling – afsluiting’.

Elk contact verloopt volgens het schema ‘opening – uitwisseling – afsluiting’.
Rituelen van begroeting – conversatie – afscheid zijn belangrijk. Vanaf het allereerste contact met de pasgeboren baby is dit te herkennen. Het zit in de genen en de baby verwacht het.
De enthousiaste begroeting van de moeder als de verloskundige de baby op haar buik legt, is een bekend beeld. De baby antwoordt door het hoofdje te draaien, zodat hij kan aankijken. Hij kijkt in de richting van de moederstem, die hij al voor de geboorte leerde herkennen. Ook de stem van vader is bekend van voor de geboorte.

Meestal is de baby door de opwinding van de geboorte helder wakker en is er een langdurige uitwisseling van elkaar aankijken met een begin van conversatie. Spiegeling van gevoelens, geluidjes imiteren en elkaar aanraken. Met zuigen en smakken geeft de baby de voedingstijd aan.

Wegkijken, gapen en zich terug trekken uit het contact zijn tekenen van vermoeidheid. Het is tijd voor het afscheidsritueel. Mama helpt de baby om zich te ontspannen. In tegenstelling tot de opgewonden, hoge intonaties van de begroeting zijn er in het afscheid rustige, lage geruststellende stemmen.

Lees verder over de moederstem.

Nieuwsgierig naar het contact tussen jou en je baby? Maak een contactfilmpje.

Deel dit artikel:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

 

Eerste contact